Wilt u een woning kopen om te verhuren?

Wilt u een woning kopen om te verhuren?

Een woningverhuur hypotheek iets voor u?


Redenen voor woningverhuur
Er zijn meerdere redenen waarom u woningverhuur kunt overwegen.
· U wilt een woning kopen voor uw kind.
· U heeft overwaarde waar u iets mee wilt doen.
· Uw spaargeld rendeert niet.

Een woningverhuurhypotheek?

U heeft eigen geld nodig.

In tegenstelling tot een eigen woning vindt een bank een eigen geld inbrengen bij een woningverhuur of investeringshypotheek nog belangrijker. Banken vragen u minimaal 30% van de getaxeerde marktwaarde van de woning in verhuurde staat, in te brengen.

Goed om te weten

Hieronder vind je wat handige links naar sites over hoe je bijvoorbeeld de hoogte van de huur bepaalt. Of een voorbeeld van een huurcontract.

Meer kans op een hypotheek voor woningverhuur

Wij bieden misschien meer mogelijkheden dan uw eigen bank. Dit komt omdat wij een onafhankelijk kantoor zijn en meerdere aanbieders met elkaar kunnen vergelijken.

Gratis oriëntatiegesprek

Onze geldverstrekkers

Veelgestelde vragen

1Wat is slimmer: een huis huren of kopen?
De meeste Nederlandse gezinnen wonen in een koophuis. Toch kan huren ook voordelig zijn. Wat is de beste keuze? Een koophuis of toch een huurwoning? Wat zijn de voordelen van een huurwoning? Een huis huren heeft als voordeel dat je zelf niet verantwoordelijk bent voor de onderhoudskosten van de woning. Als het dak lekt moet de eigenaar dit oplossen. Daarnaast ben je flexibel, omdat je je huurcontract vaak op korte termijn kunt opzeggen. Tenslotte loop je niet het risico dat je een restschuld hebt als je gaat verhuizen. Wat zijn de voordelen van een koophuis? Het grootste voordeel van een woning kopen is dat je vermogen opbouwt. De meeste hypotheken lopen dertig jaar. Na deze periode is het huis deels of volledig afbetaald. De waarde in het huis is jouw vermogen. Bij de verkoop van de woning krijg je de overwaarde uitgekeerd. Een bijkomend voordeel is dat je als huiseigenaar tijdens de rentevast periode geen onverwachte lastenverhoging krijgt, terwijl huurders vaak jaarlijks met een huurverhoging te maken hebben. Ook kun je een koopwoning helemaal aanpassen aan je eigen wensen, terwijl dit bij een huurhuis vaak niet het geval is.
2Wat is NHG?
Bij het afsluiten van een hypotheek kun je ervoor kiezen om de hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie, ook wel NHG genoemd. Dit geeft de bank een extra zekerheid en jij krijgt als koper een korting op de hypotheekrente. Je betaalt wel eenmalige kosten, maar de rentekorting kan deze kosten weer compenseren. NHG en korting op de hypotheekrente Een hypotheek die is afgesloten met NHG geeft recht op een rentekorting tot maximaal 0,6%. Het voordeel van een hypotheek met NHG is dat je bij betalingsproblemen door scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden een beroep kan doen op NHG. Als het huis in die situatie gedwongen verkocht moet worden, kan de restschuld onder voorwaarden betaald worden door NHG. Wanneer kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG? Je komt in aanmerking voor NHG als het totale hypotheekbedrag minder dan € 247.450,- bedraagt. Dit komt neer op een maximale koopsom van €245.000,-. Is de koopsom van de woning hoger dan dit bedrag? Dan is NHG niet mogelijk, ook als de totale lening niet boven de €247.450,- uitkomt. Vanaf 2017 is de maximale leensom voor NHG gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijzen. Wat kost het om een hypotheek af te sluiten met NHG? Bij het afsluiten van de hypotheek met NHG worden eenmalig kosten in rekening gebracht, namelijk 1% van het hypotheekbedrag. Binnen een paar jaar verdien je dit terug door de korting die je op de hypotheekrente ontvangt.
3Wat is het verschil tussen een nieuwbouwwoning en bestaande bouw?
Kies je voor een bestaand huis, misschien wel met originele details en een mooie aangelegde tuin? Of wil je liever een nieuwbouwwoning, waarbij je niets hoeft te verbouwen? Er zijn vele verschillen tussen bestaande bouw en nieuwbouw, ook op financieel gebied. Bij nieuwbouw heb je bijvoorbeeld te maken met bouwrente, vrij op naam en een opleveringskeuring. Bij bestaande bouw heb je te maken met een bouwkundige keuring en met de zogenaamde kosten koper. Kosten koper of vrij op naam Een nieuwbouwwoning koop je vaak vrij op naam. De kosten voor de aankoop worden door de verkoper betaald en zijn verwerkt in de koopsom. De kosten voor de aankoop van een bestaand huis zijn voor rekening van de koper. Dit zijn de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de overdracht van de woning. Daarom zie je vaak ‘kosten koper’, ofwel k.k., achter de koopprijs staan. Ook voor de hypotheek maakt het een groot verschil Bij bestaande bouw sluit je een hypotheek af en na overdracht bij de notaris ben je de nieuwe eigenaar van het huis. Bij nieuwbouw ligt het complexer. De koop van de grond en het huis zijn vaak verschillende momenten en je krijgt bij nieuwbouw ook te maken met een depot waar het hypotheekbedrag in wordt gestort. Er wordt steeds een deel van de bouwkosten betaald vanuit het depot. Dit noem je termijnen. In de koop-/aanneemovereenkomst die je van de aannemer hebt ontvangen, worden deze termijnen genoemd.
4Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden als ik een huis koop?
Je financieel coach zoekt met jou naar de hypotheek die het beste bij jouw situatie past. Hierbij zijn uiteraard niet alleen een lage rente en goede voorwaarden belangrijk. Ook moeten de hypotheeklasten in de toekomst nog betaalbaar zijn. Als je een huis koopt, moet je rekening houden met bijkomende kosten. Hierbij kun je denken aan de kosten van het verbouwen van je huis en de verhuizing. Maar ook de financieringskosten, zoals notariskosten en de kosten van het hypotheekadvies. Eerst sparen, dan een huis kopen Vroeger kon je deze bijkomende kosten volledig meefinancieren. Tegenwoordig kun je deze kosten nog maar gedeeltelijk meenemen in de hypotheek. Vanaf 2018 kunnen de bijkomende kosten zelfs helemaal niet meer meegefinancierd worden. Dat betekent dat je alleen de koopsom nog kunt financieren en spaargeld moet hebben voor de bijkomende kosten. Voorbeeld: Als je in 2018 een huis koopt van €225.000, heb je ongeveer €8.000 tot €10.000 spaargeld nodig om de bijkomende kosten te betalen. In 2017 kun je nog een lening krijgen tot 101% van de waarde van het huis en in 2016 nog 102%. Je moet er dan dus ook al rekening mee houden dat je een deel van de kosten zelf zult moeten betalen.
Curabitur eget eros

Fermentum consectetur turpis commodo auctornec lectus